Inge Fjerdingstad gjorde vinkvelden i Alvarheim til en stor opplevelse. 28 medlemmer og «feller» fikk en lettfattelig og grei innføring i de ulike vinsorters gode- og mindre heldige sider i klubbens møte nummer 2019.
Og Inge kunne sine saker. Med «Gubben Noa» som melodi, sang han seg gjennom ei «vin-vise» til forsamlingens store glede.
Begrepet vin er verd å merke seg. I følge Fjerdingstad er definisjonen enkel og grei: «Vin er betegnelsen på naturlig gjæret saft av friske druer!»
Vi fikk en innføring av druetypene;
· Cabernet Sauvignon: en dyp rød/rubinrød liten drue med tykt skinn, som modnes sent. For dem med de fleste luktesanser i orden, skal man kjenne bær aromaen med dufter av solbær og blåbær. Den er litt jordlig og hvis luktesansene er ekstra fininnstilte drar man inn eimen av sedertreet og andre krydder-smaker! På smak skal denne druetypen som ung være snerpete, solbærsmaken er fremtredende og syren kommeer klart til kjenne.
· Pinot Noir, eller «furukonglen», karakteriseres gjennom sine små røde bær, som henger i kompakte drueklaser med middels tykt skinn. Blomsterlukten er påtakelig og spesielt skal man merke den litt søtlige eimen av fiol. Druen er rund og fyldig med en frisk, delikat og saftig aroma. Her er det mer syre enn tanniner.
· Syrah/shiraz er en liten tykk-skinnet drue som trenger varme. Fargen er intens rød og som ung er vinen nærmest blårød. De luktesterke kan merke duften av bjørnebær og bringebær. Rød pepper er et framtredende krydder, sammen med grønne urter og litt kaffe. Smaken er rik fruktig og tanniner er ingen mangelvare.
· Zinfandel var den siste røde druen vi stiftet bekjentskap med. Her snakker vi om middels store druer som også er avhengig av varme. Smaken av mørke skogsbær i miks med krydder, svisker, rosiner og andre tørkete frukter, kjennetegner denne druen. Smaken er sødmefull og har med sine bløte tanniner, en moderat friskhet.
Vi smakte, spyttet ut, skyldte munnen og smakte igjen, mens vi som vordende vinkjennere diskuterte farger. lukter og smak.
Fjerdingstad ga oss mange verdifulle tips på veien videre som vin-nytere. Vi fikk vite bakgrunnen for at rødvin kan gi deg hodepine. Druene gjæres sammen med skall og stilk og det kan gi visse etterdønninger etter en ikke kultivert vinkveld. Dessuten fikk vi vite at det er skallet som gir fargen på vinen, og at bordet bør være dekket med hvit duk for at man lettere kan se vinens farge og modenhet.
Kvelden ga mersmak.
Skål, for Inges fremragende foredrag!
5. januar 2024
I president Kjell Wardenær sitt fravær ledet innkommende
president Vigdis Osbak.møtet
25. juni 2023
Presidentskiftefest fant sted hos Sigmund og Margot, også kalt «sommergalleri Orre».
3. mars 2023
Kjell Kulvedrøsten åpnet sitt foredrag med en presentasjon av milepeler i Elverum Håndball
31. oktober 2022
Tidligere sjåførlærer Frank Ottosen holder foredrag om gjeldende førerkortregler.
24. oktober 2022
Guvernørbesøk i Alvarheim og Elverum Rotaryklubber
D2305 Gunhild H.Aalstad 20.10.2022
17. oktober 2022
Vårt medlem Ole Enger forteller om sin rundreise i Peru 3 – 16/5. 2022
28. september 2022
Konferansen hadde vel 200 deltagere og hadde en riktig flott ramme både fredags kvelden i Fjellhallen og selve konferansen lørdag og søndag.